In englishNanoq

Suomalaista arktista retkeilyä 40 vuotta

Kesäkuussa 2006 tuli kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun ensimmäinen suomalainen arktinen retkikunta pääsi matkansa päätepisteeseen Grönlannin länsirannikolle. Erik Pihkala, Christer Boucht, Peter Boucht, Eero Varonen ja Viljo Haapala olivat ylittäneet ensimmäisinä suomalaisina Grönlannin jäätikön. Vuonna 1966 toteutunut retki oli kansainvälisestikin ajateltuna merkittävä, sillä aiemmin jäätikön oli ylittänyt vain reilut kaksikymmentä retkikuntaa.

Päänavauksen jälkeen arktiset retket jatkuivat lähinnä Christer Bouchtin järjestellessä retkikuntia lähes kaikkialle arktisilla alueilla.

1976 toteutui jälleen muutaman uuden henkilön unelma arktisesta matkasta, kun Boucht, Pentti Kronqvist ja Hans Koivusalo matkasivat Pohjois-Grönlantiin. Matkan tarkoituksena oli hiihtää Grönlannista Kanadaan Smithinsalmen yli. Huonot jääolosuhteet pakottivat miehet kuitenkin arvioitua pohjoisemmaksi ja matkasta muodostui uskomattoman rankka seikkailu.

Samoihin aikoihin Oulun seudulla perustettiin "Retkiryhmä 76" muutamien retkeilystä kiinnostuneiden henkilöiden toimesta. Mukana olivat mm. Jussi Kauma, Reima Mustonen, Matti Tervaskanto, Olli-Pekka Nordlund, Heikki Järvinen ja Risto Uosukainen. Retkiryhmä 76:n matkat suuntautuivat mm. Huippuvuorille, magneettiselle pohjoisnavalle ja lopuksi aina Pohjoisnavalle asti "Huurre"-retkikunnan mukana.

1980-luvulla Pentti Kronqvist ja Christer Boucht jatkoivat retkiä omilla tahoillaan: Pentti Kronqvist ylitti Grönlannin Seppo Salomäen ja muutaman norjalaisen kanssa, ja Christer Boucht mm. hiihti magneettiselle pohjoisnavalle Stig Björkin kanssa.

Arktinen retkeily hiljeni hetkeksi 90-luvun alkupuolella, kunnes Grönlannissa oli jälleen havaittavissa toimintaa. Peter Reutter ylitti jäätikön ruotsalaisen retkikunnan mukana. Huhtikuussa 1997 Grönlannin ylitykseen lähtivät Timo Polari, Tommi Heinonen ja Ari Mattila, mutta matka päättyi murhenäytelmään. Heinonen ja Mattila menehtyivät vain muutaman päivän matkan jälkeen kylmettymiseen ankarassa myrskyssä.

Kesällä 1991 Pentti Kronqvist avasi arktisaiheisen Nanoq-museon Pietarsaaren Fäbodaan.

90-luvun puolivälissä uutta verta arktiselle retkeilyrintamalle toi Laskuvarjojääkärikillan retkikuntatoiminta. Matkoja tehtiin Huippuvuorille (1996), Grönlannin yli (1999), magneettiselle pohjoisnavalle (2003) ja lopuksi itse maantieteelliselle pohjoisnavalle (2006).

Vuodenvaihteessa 1999-2000 Veijo Meriläinen hiihti ensimmäisenä suomalaisena etelänavalle.

2000-luvun alkupuolella arktinen retkeily lisääntyi siinä määrin, että esimerkiksi keväällä 2006 yli kolmekymmentä henkilöä kuudessa eri retkikunnassa oli pyrkimässä kukin kohteisiinsa arktisilla lakeuksilla.

40 vuoden marssi on ollut pitkä ja sen aikana ovat suomalaiset taittaneet matkaa tuhansia kilometrejä arktisilla alueilla. Niiden vaivalloisten kilometrien merkitystä ei voida väheksyä, sillä jokainen, joka on kokenut arktisten seutujen koskemattomuuden, ei voi olla ymmärtämättä ihmiskunnan vastuuta luonnosta.